Sharing is Caring ..


Credit for : http://cokelatitumanis.blogspot.com/

Assalamualaikum w.b.t ^^

\Bismillahhirrahmanirrahim/ Semua orang minat dengar lagu kan? Bagi Ziera, Ziera tak boleh hidup tanpa lagu. Tengah study pun kena dengar lagu, tengah landing-landing atas katil pun dengar lagu otw nak sampai kuliah pun kena dengar lagu. For me, Ziera minat semua jenis lagu. Asalkan lagu tu dapat hilangkan stress/kepenatan. Tapi berhati-hati..

Dalam banyak-anyak lagu yang kita dengar tu kita kena juga amati dan faham maksudnya. Most of us dengar lagu mesti akan menyanyi sekali kan? Dan ada juga yang tak kan? Bagi Ziera, I tends to sing a long with the song I like. Dan kadang-kadang kita tak pernah terlintas apa maksud lirik yang terkandung. Lebih-lebih lagi lagu dalam bahasa lain selain bahasa Melayu.

Tapi sayaaaaaangnya, dalam dunia ni manusia ada pelbagai jenis perangai dan songeh. Ada je yang nak sebarkan agama mereka, nak murtadkan penganut agama lain. Tapi mungkin juga kan mereka (penganut agama lain) just nak serapkan unsur keagamaan mereka dalam lirik lagu tu kan?

Macam kita lah, penganut agama Islam ada buat lagu bertemakan Nasyid. Same thing goes for other religions. It's us who have to always beware ourselves dari dengar lagu-lagu yang berkemungkinan akan memurtadkan/melemahkan iman kita.

Di bawah ni Ziera tunjukkan beberapa buah lagu yang ada diantara lirik lagu mereka terdapat ayat yang kurang elok. Ziera dulu pun minat dan ada juga yang Ziera tak minat tapi semua ni adalah untuk pengetahuan korang agar korang dapat elakkan diri dari dengar lagu ni.


It Will Rain - Bruno Mars

There’s no rligion that could save me (tiada agama yang dapat selamatkan aku)
No matter how long my knees are on the floor (tak kira berapa lama melutut di lantai)


Maroon 5 - One More Night

So I cross my heart and i hope to die (Cross my heart di sini adalah adalah satu cara orang Kristian berdoa)


Akon - ARAB MONEY

Bismillahi r-rahmani r-rahim, Al hamdu lillaahi rabill'alamin (Oooohh)
We gettin' arab money (haha), We gettin' arab money
Bismillahi r-rahmani r-rahim, Al hamdu lillaahi rabiil'alamin (Oooohh)
We gettin' arab money (haha), We gettin' arab money

(Terang-terang menghina =,=)


Nicki Minaj - Itty Bitty Piggy

And if you see a itty bitty piggy in the market
Give that a bitch a quarter and a car tell her park it
I don't mess with pigs like asalamalakum
I put em in the field, I let Oscar Mayer bake em

(Terang-terang menghina =,=)


Black Eyed Peas - Where Is The Love?


Father, Father, Father help us (Father dalam agama Kristian adalah paderi)
Send us some guidance from above
‘Cause people got me, got me questionin’
Where is the love?




So, itu adalah antara 5 buah lagu yang Ziera perasan ada lirik yang boleh memurtadkan/melemahkan iman sesiapa sahaja yang mendengarnya. Nauzubillah. Kalau ada lagu sebarang cadangan, boleh kemukakan dekat bahagian komen tau ^^ Sharing is caring! 



Hehe. Till then, Salam.




Comments

Popular posts from this blog

Loan Words

realization